Search
Search
Search

Wat is Aluminium?

Inhoud

Wat is Aluminium?

Aluminium is een chemisch element met het symbool Al en atoomnummer 13. Het is een zilverwit, lichtgewicht metaal dat bekend staat om zijn lage dichtheid en zijn vermogen om corrosie te weerstaan. Aluminium is het op twee na meest voorkomende element in de aardkorst en het meest voorkomende metaal, waardoor het een belangrijke grondstof is voor veel industrieën. 

Vanwege de unieke combinatie van eigenschappen wordt aluminium veel gebruikt in verschillende toepassingen en sectoren. 

Eigenschappen van Aluminium

Aluminium bezit diverse eigenschappen, waaronder: 

Lichtgewicht: Met een gewicht van ongeveer een derde van staal is aluminium een uitzonderlijk licht metaal. 

Corrosiebestendig: Dankzij de natuurlijke oxidelaag die zich op het oppervlak vormt, is aluminium bestand tegen corrosie en roestvorming. 

Sterk: De hoge sterkte-gewichtsverhouding van aluminium kan verder worden verhoogd door middel van legeringen. 

Flexibel: Aluminium kan in verschillende vormen en maten worden gevormd, wat het uitermate geschikt maakt voor diverse toepassingen. 

Geleidend: Dit metaal is een uitstekende geleider van warmte en elektriciteit. 

Niet-magnetisch: Omdat aluminium niet-magnetisch is, wordt het niet aangetrokken door magneten. 

Reflecterend: Aluminium heeft een hoge reflectiviteit, wat het ideaal maakt voor gebruik in spiegels en reflectoren. 

Recyclebaar: Aluminium kan eindeloos worden gerecycled zonder kwaliteitsverlies. 

Productie van Aluminium

Bauxietwinning  

Aluminium wordt gewonnen uit bauxiet, een erts dat voornamelijk bestaat uit aluminiumoxide. Bauxiet wordt voornamelijk gewonnen in Australië, Brazilië, China en Guinea. Het erts wordt meestal gewonnen door open-pit mijnbouw, waarbij grote delen van de aardkorst worden verwijderd om bij het erts te komen. 

Het Bayer-process  

Na het winnen van bauxiet wordt het verwerkt om aluminiumoxide te produceren. Dit gebeurt met behulp van het Bayer-proces, waarbij bauxiet wordt gemengd met een bijtende soda-oplossing. De resulterende vloeistof wordt vervolgens verwarmd en gefilterd, waarna het aluminiumoxide overblijft als wit poeder. 

Het Hall-Héroult-process  

Om het aluminiumoxide om te zetten in zuiver aluminium, wordt het Hall-Héroult-proces gebruikt. Tijdens dit proces wordt aluminiumoxide gesmolten in een elektrolytische cel, waarin het wordt blootgesteld aan een elektrische stroom. Hierdoor wordt het aluminiumoxide gescheiden in zuiver aluminium en zuurstof. 

Soorten Aluminium

Er zijn verschillende soorten aluminium die worden gebruikt voor verschillende toepassingen. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten aluminium:

Zuiver aluminium: Dit is aluminium dat bijna 100% zuiver is en wordt voornamelijk gebruikt voor elektrotechnische toepassingen vanwege zijn goede geleidbaarheid.

Legeringen van aluminium: Legeringen van aluminium bevatten andere metalen, zoals koper, magnesium en zink, om de eigenschappen van het aluminium te verbeteren. Ze worden vaak gebruikt voor toepassingen zoals vliegtuigonderdelen, auto-onderdelen en bouwmaterialen.

Gerecycled aluminium: Gerecycled aluminium wordt gemaakt van gebruikte aluminiumproducten en kan opnieuw worden gebruikt voor verschillende toepassingen.

Gegoten aluminium: Gegoten aluminium wordt gebruikt voor het maken van onderdelen die niet uit massief aluminium kunnen worden gemaakt, zoals motorblokken, cilinderkoppen en carterdeksels.

Geanodiseerd aluminium: Geanodiseerd aluminium heeft een beschermende oxidelaag die het aluminium beschermt tegen corrosie en slijtage. Het wordt vaak gebruikt voor decoratieve toepassingen en voor de productie van elektronische apparaten.

De specifieke soorten aluminium die worden gebruikt, kunnen variëren afhankelijk van de toepassing en de gewenste eigenschappen van het materiaal.

Toepassing van Aluminium

Aluminium is een veelzijdig materiaal met een breed scala aan toepassingen, dankzij de unieke combinatie van eigenschappen zoals lichtgewicht, sterkte, corrosiebestendigheid en goede elektrische en thermische geleidbaarheid. Hier zijn enkele belangrijke toepassingen van aluminium: 

Lucht- en ruimtevaart: In deze sector wordt aluminium veelvuldig gebruikt voor de productie van vliegtuigonderdelen zoals vleugels, rompen en landingsgestellen, vanwege zijn lichte gewicht en sterkte. 

Automotive: Aluminium wordt in de auto-industrie toegepast voor carrosserieën, motoren, wielophangingen en andere onderdelen vanwege de gewichtsbesparende voordelen en corrosiebestendigheid. 

Bouw en architectuur: Vanwege zijn duurzaamheid, lage onderhoudsvereisten en lichte gewicht wordt aluminium vaak gebruikt in de bouwsector voor raam- en deurkozijnen, gevelbekleding, dakbedekking en zonweringssystemen. 

Verpakking: Aluminiumfolie en blikjes zijn populair in de voedingsindustrie vanwege hun lichte gewicht, goede afdichtingseigenschappen en weerstand tegen corrosie en bacteriën. 

Kookgerei: Vanwege de uitstekende thermische geleidbaarheid is aluminium een populair materiaal voor potten, pannen en bakvormen. 

Sportuitrusting: Aluminium wordt gebruikt in de productie van sportuitrusting, zoals fietsframes, tennisrackets en honkbalknuppels, vanwege de combinatie van lichtgewicht en sterkte. 

Elektronica: In elektronische apparaten wordt aluminium gebruikt als materiaal voor behuizingen, koellichamen en andere componenten die warmte efficiënt moeten afvoeren. 

Scheikundige industrie: Aluminium wordt gebruikt als reductor in sommige chemische reacties en als katalysator in andere processen. 

Dit zijn slechts enkele van de vele toepassingen van aluminium. Door de veelzijdigheid en unieke eigenschappen van dit materiaal blijven er voortdurend nieuwe toepassingen en technologieën ontwikkeld worden die gebruikmaken van aluminium. 

Voordelen van Aluminium

Duurzaamheid  

Aluminium is een zeer duurzaam materiaal dat bestand is tegen corrosie en slijtage. Het kan in veel verschillende omgevingen worden gebruikt zonder te worden aangetast. Bovendien kan aluminium eenvoudig worden gerecycled, wat bijdraagt aan de milieuvriendelijkheid van het materiaal. 

Lichtgewicht  

Een van de meest opvallende eigenschappen van aluminium is zijn lichte gewicht. Aluminium is ongeveer een derde zo zwaar als staal, waardoor het ideaal is voor toepassingen waar gewichtsbesparing belangrijk is, zoals in transport en luchtvaart. 

Corrosiebestendigheid  

Aluminium is van nature bestand tegen corrosie dankzij een dunne oxide laag die zich vormt op het oppervlak. Deze laag beschermt het onderliggende materiaal tegen invloeden van buitenaf en zorgt ervoor dat aluminium zijn glans en sterkte behoudt. 

Aluminium onderhouden

Aluminium is een populair materiaal voor verschillende toepassingen vanwege de vele voordelen die het biedt. Het is licht van gewicht, duurzaam en corrosiebestendig. Om ervoor te zorgen dat aluminium zijn eigenschappen behoudt en er mooi uit blijft zien, is het belangrijk om het regelmatig te onderhouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van aluminium:

Reinigen: Maak het aluminium regelmatig schoon om stof, vuil en vet te verwijderen. Gebruik hiervoor een zachte doek en wat warm water en zeep. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen of schuursponzen, omdat deze krassen kunnen veroorzaken.

Bescherming: Bescherm het aluminium tegen krassen en beschadiging door het materiaal op een zachte ondergrond te plaatsen. Vermijd contact met scherpe voorwerpen en harde oppervlakken.

Polijsten: Als het aluminium dof of verkleurd is, kan het worden gepolijst om zijn glans te herstellen. Gebruik hiervoor een zachte doek en wat aluminium polijstmiddel. Wrijf het polijstmiddel in het aluminium in met cirkelvormige bewegingen en wrijf het vervolgens weg met een schone, droge doek.

Afwerking: Aluminium kan worden afgewerkt met een laklaag of een ander afwerkingsmateriaal om het te beschermen tegen corrosie en om het een mooie uitstraling te geven.

Opslag: Als u aluminium voor langere tijd wilt opslaan, is het belangrijk om het materiaal goed te beschermen tegen vocht en lucht. Wikkel het aluminium in een zachte doek en plaats het op een droge, donkere plaats om oxidatie te voorkomen.

Door deze tips op te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw aluminium voorwerpen er mooi uit blijven zien en dat ze lang meegaan.

Conclusie

Aluminium is een veelzijdig en duurzaam metaal met een breed scala aan toepassingen. Het is lichtgewicht, corrosiebestendig en gemakkelijk te recyclen, waardoor het een populaire keuze is in tal van industrieën. Met voortdurende innovaties en technologische vooruitgang zullen we ongetwijfeld nieuwe en spannende toepassingen voor aluminium blijven ontdekken. 

Meer documentatie kunt u vinden met deze link: klik hier

Veel gestelde vragen over Staal

Aluminium wordt gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder vliegtuigonderdelen, auto-onderdelen, verpakkingen, huishoudelijke artikelen, meubels, zonne-panelen, en nog veel meer.

Aluminium wordt geproduceerd door bauxieterts te delven en te raffineren tot aluminiumoxide. Het aluminiumoxide wordt vervolgens gesmolten en gegoten in de gewenste vorm.

Om aluminium te onderhouden, moet u het regelmatig schoonmaken, beschermen tegen krassen en beschadiging, indien nodig polijsten en goed opslaan om oxidatie te voorkomen.

Ja, aluminium kan corroderen als het wordt blootgesteld aan vocht en lucht. Om dit te voorkomen, kunt u het aluminium beschermen met een afwerkingslaag of opslaan op een droge, donkere plaats

Ja, aluminium is een zeer duurzaam materiaal dat lang meegaat en kan worden gerecycled. Het lage gewicht van aluminium draagt ook bij aan energiebesparing en vermindering van de CO2-uitstoot.

Aluminium kopen bij Snel Metaal

 

Snel Metaal levert veel verschillende varianten aluminium. Wij beschikken over een zeer groot assortiment en een grote voorraad waardoor wij aluminium binnen 1 tot 2 werkdagen bij u afgeleverd kunnen hebben.

Aluminium profielen

Wij leveren aluminium profielen met een maximale lengte van 6000mm. Ook kunnen wij de profielen op maat zagen voor u. In onze webshop hebben wij standaardmaten, daarnaast kunnen we een standaardmaat inkorten tot een gewenste lengte

Aluminium staven

Wij leveren aluminium staven met een maximale lengte van 3000mm. Onze strips zijn te krijgen met een maximale lengte van 6000mm. Ook kunnen wij de staven op maat zagen voor u. In onze webshop hebben wij standaard maten, daarnaast kunnen we een standaard maat inkorten tot een gewenste lengte.

Aluminium buizen

Wij leveren aluminium buizen met een maximale lengte van 6000mm. Ook kunnen wij de buizen op maat zagen voor u. In onze webshop hebben wij standaardmaten, daarnaast kunnen we een standaard maat inkorten tot een gewenste lengte.

Aluminium platen

Wij leveren aluminium platen met een maximale lengte van 2000x 1000mm. Ook kunnen wij de platen op maat zagen voor u. In onze webshop hebben wij standaardmaten, daarnaast kunnen we een standaardmaat inkorten tot een gewenste lengte.

Aluminium gaas

Wij leveren aluminium gaas per strekkende meter (1000x 1000mm). Het aantal strekkende meters wat u aangeeft zal in één stuk worden geknipt.

Aluminium speciale profielen

Wij leveren de meeste speciale aluminium profielen met een maximale lengte van 1500mm. Enkele speciale profielen zijn in grote lengtes te krijgen. Ook kunnen wij de profielen op maat zagen voor u. In onze webshop hebben wij standaardmaten, daarnaast kunnen we een standaardmaat inkorten tot een gewenste lengte.

Aluminium kopen

Neem contact met ons op