Search
Search
Search

Inhoud

Uitgebreide Gids voor Staal platen

Inleiding tot Staal platen

Staal platen zijn platte stukken staal die voor verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt, zoals constructie of fabricage. Stalen platen vormen essentieel materiaal in veel industrieën. Dit varieert van de bouwsector tot de automobielindustrie. Staalplaten zijn onmisbaar geworden voor veel projecten door de stevigheid dat het biedt.

Welke Soorten Staal platen zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten staal platen. Deze worden hieronder kort toegelicht.

Warmgewalste Staal platen

Warmgewalste staal platen worden geproduceerd bij hoge temperaturen, waardoor ze een uitstekende vormbaarheid en oppervlakteafwerking hebben. Ze worden vaak gebruikt in constructie, scheepsbouw en algemene fabricage vanwege hun sterkte en duurzaamheid.

Koudgewalste Staal platen

Koudgewalste staal platen worden vervaardigd bij lagere temperaturen, wat resulteert in een gladdere afwerking en strakkere toleranties. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waar precisie en oppervlaktekwaliteit essentieel zijn, zoals in de automobiel- en elektronica-industrie.

Verzinkte Staal platen

Verzinkte staal platen zijn voorzien van een laagje zink om ze te beschermen tegen corrosie. Deze platen zijn ideaal voor buitentoepassingen en worden vaak gebruikt in de bouw, hekwerken en dakbedekking vanwege hun uitstekende weerstand tegen roest.

Roestvrijstalen Staal platen

Roestvrijstalen staal platen zijn bestand tegen corrosie en roest dankzij hun hoge gehalte aan chroom. Ze zijn uitermate geschikt voor toepassingen waar hygiëne en duurzaamheid van groot belang zijn, zoals in de voedingsindustrie, de gezondheidszorg en de chemische verwerking.

 

Wat zijn de Eigenschappen van Staal platen?

Sterkte en Duurzaamheid

Staal platen staan bekend om hun indrukwekkende sterkte en duurzaamheid. Staal platen kunnen grote belastingen weerstaan en bieden een langdurige structurele betrouwbaarheid, waardoor ze ideaal zijn voor een breed scala aan projecten in verschillende industrieën.

Corrosiebestendigheid

Een belangrijk kenmerk van staal platen is hun vermogen om weerstand te bieden tegen corrosie. Door middel van coatings zoals verzinking of roestvrijstalen materialen kunnen staal platen worden beschermd tegen roest en andere vormen van corrosie, waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in veeleisende en veranderende omgevingen.

Vormbaarheid en Bewerkbaarheid

Staal platen kunnen makkelijk vervormd of bewerkt worden, waardoor ze gemakkelijk kunnen worden aangepast aan specifieke ontwerpeisen en fabricageprocessen. Dit maakt het mogelijk om complexe vormen te creëren en nauwkeurige afmetingen te bereiken. Hierdoor kunnen staal platen voor meer projecten worden toegepast.

Oppervlakteafwerking

De oppervlakteafwerking van staal platen kan variëren van ruw tot zeer glad, afhankelijk van de productiemethode en eventuele nabehandelingen. Een goede oppervlakteafwerking is essentieel voor projecten waar uiterlijk belangrijk is, zoals architectonische en decoratieve toepassingen.

 

Toepassingen van Staal platen

Bouwindustrie

In de bouw worden staal platen gebruikt voor een breed scala aan mogelijkheden, zoals het construeren van structurele frames, het vervaardigen van dakbedekking en wandbekleding, en het creëren van ondersteunende elementen zoals kolommen en liggers.

Automobielindustrie

In de automobielindustrie worden staal platen gebruikt voor de productie van carrosserieën, chassis, en andere onderdelen van voertuigen. Dankzij hun sterkte, duurzaamheid en vormbaarheid zijn staal platen een favoriet materiaal voor het maken van veilige en betrouwbare auto’s.

Productiesector

In de productiesector worden staal platen gebruikt voor het produceren van een breed scala aan producten, variërend van machines en apparatuur tot huishoudelijke apparaten en gereedschappen. Door hun veelzijdigheid en bewerkbaarheid zijn staal platen een onmisbaar materiaal in de productie-industrie.

Scheepsbouwindustrie

In de scheepsbouw worden staal platen gebruikt voor het bouwen van rompen, dekken, en andere structurele elementen van schepen en boten. Het gebruik van staal platen zorgt voor sterke en duurzame vaartuigen die bestand zijn tegen de uitdagende omstandigheden op zee.

 

Fabricageproces van Staal platen

Voorbereiding van Grondstoffen

Voordat het walsproces begint, ondergaan de grondstoffen voor staal platen een zorgvuldige voorbereiding. Dit houdt in, het selecteren van hoogwaardige grondstoffen, zoals ruwijzer en schroot, en het bewerken ervan om de gewenste chemische samenstelling te verkrijgen.

Walsproces

Het walsproces is een cruciale stap in de productie van staal platen. Tijdens dit proces worden de voorbereide grondstoffen verhit en vervolgens tussen rollen doorgevoerd om ze te vormen tot dunne platen met de gewenste dikte en afmetingen.

Warmtebehandeling

Na het walsen kunnen de staal platen starten aan de warmtebehandelingen om hun eigenschappen verder te verbeteren. Dit kan onder meer het verharden, ontlaten of normaliseren van het staal om de sterkte, hardheid en andere mechanische eigenschappen aan te passen aan de specifieke toepassing.

Oppervlaktebehandeling

Tot slot kunnen staalplaten verschillende oppervlaktebehandelingen krijgen om hun uiterlijk en functionaliteit te verbeteren. Dit bevat processen zoals verzinken, coaten, slijpen en polijsten, die allemaal bedoeld zijn om de corrosiebestendigheid, duurzaamheid en stijlvolle uitstraling van de staal platen te verbeteren.

 

Voordelen van het Gebruik van Staal platen

Kosteneffectiviteit

Staal platen bieden een uitstekende kosteneffectiviteit, omdat ze duurzaam zijn en een lange levensduur hebben. Door hun sterke en betrouwbare eigenschappen zijn staal platen een investering die zichzelf terugverdient op de lange termijn, omdat ze minder onderhoud en vervanging nodig hebben dan alternatieve materialen.

Veelzijdigheid

Een van de grootste voordelen van staal platen is hun veelzijdigheid. Ze kunnen worden gebruikt voor een breed scala aan toepassingen in verschillende industrieën, variërend van constructie en fabricage tot transport en decoratie. Dankzij hun vormbaarheid en bewerkbaarheid kunnen staal platen worden aangepast aan vrijwel elke gewenste vorm en specificatie.

Milieuvriendelijkheid

Staal platen zijn een milieuvriendelijke keuze vanwege hun recycleerbaarheid en duurzaamheid. Door staal platen te recyclen, kan worden bespaard op energie en natuurlijke hulpbronnen die nodig zijn voor de productie van nieuw staal. Bovendien zijn moderne productiemethoden steeds milieuvriendelijker geworden, waardoor de ecologische impact van staalplaatproductie wordt verminderd.

Levensduur

Staal platen hebben een bijzonder lange levensduur, zelfs onder zware en wisselende omstandigheden. Ze zijn bestand tegen corrosie, slijtage en andere vormen van schade, waardoor ze geschikt zijn voor langdurig gebruik in diverse omgevingen. Door te investeren in staal platen kunnen bedrijven en individuen profiteren van een betrouwbaar en duurzaam materiaal dat jarenlang meegaat.

 

Nadelen en Beperkingen

Initiële Kosten

Staal platen staan bekend om hun kosteneffectiviteit in vergelijking met andere materialen, vooral gezien hun duurzaamheid en lange levensduur. Ondanks dat de initiële kosten misschien iets hoger zijn, worden deze vaak gecompenseerd door de lagere onderhouds- en vervangingskosten op de lange termijn.

Milieueffect

Bij het gebruik van staal platen moeten ook de milieueffecten worden overwogen. Ondanks dat staal een recyclebaar materiaal is, kunnen de productieprocessen en de afvoer van gebruikte materialen milieubelastend zijn. Het is belangrijk om bij de productie en het gebruik van staal platen milieuvriendelijke praktijken te hanteren.

Specifieke Behandelingsvereisten

Staal platen kunnen specifieke behandelingen en onderhoudsvereisten nodig hebben, afhankelijk van hun toepassing en omgevingsomstandigheden. Dit kan variëren van regelmatig schilderwerk tot speciale coating- of corrosiebeschermingsprocessen om de levensduur van de platen te verlengen en hun prestaties te optimaliseren.

Oppervlakteonvolkomenheden

Bij de productie van staal platen kunnen oppervlakteonvolkomenheden optreden, zoals deuken, krassen of andere defecten. Hoewel deze onvolkomenheden meestal geen invloed hebben op de betrouwbaarheid of stevigheid van de platen, kunnen ze er onverzorgd uit komen te zien en de prestaties in bepaalde toepassingen beïnvloeden. Het is belangrijk om deze onvolkomenheden te minimaliseren en, indien nodig, te corrigeren tijdens het productieproces.

 

Onderdelen om te Overwegen bij het Kiezen van Staal platen

Er zijn een aantal onderdelen die belangrijk zijn om te overwegen voordat je een keuze maakt van materiaal.

Materiaalkwaliteit Dikte en Afmeting

 Bij het kiezen van staal platen is de materiaalkwaliteit, dikte en afmeting van essentieel belang. De materiaalkwaliteit bepaalt de sterkte, duurzaamheid en andere mechanische eigenschappen van de platen, terwijl de dikte en afmeting worden bepaald door de specifieke toepassing en vereisten van het project.

Vereisten voor Oppervlakteafwerking

De oppervlakteafwerking van staal platen is een belangrijke overweging, afhankelijk van de beoogde toepassing. Sommige toepassingen vereisen een gladde, goed verzorgde afwerking, terwijl andere meer nadruk leggen op functionele eigenschappen zoals corrosiebestendigheid of hechting voor coatings. Het is belangrijk om de juiste oppervlakteafwerking te kiezen om aan de specifieke vereisten van het project te voldoen.

Toepassing specifieke Aspecten

Elk project kan specifieke aspecten vereisen waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van staal platen. Dit kan variëren van temperatuurbestendigheid en chemische bestendigheid tot vormbaarheid en lasbaarheid. Door deze specifieke aspecten te begrijpen en te integreren in de materiaalkeuze, kan de prestatie en duurzaamheid van staal platen in verschillende toepassingen worden geoptimaliseerd.

Passen staal platen toch niet bij het project? Kijk dan naar een ander materiaal zoals aluminium platen of RVS platen.

 

Onderhouds- en Verzorgingstips

Reinigingsprocedures

Voor het behoud van staal platen zijn regelmatige reinigingsprocedures essentieel. Dit bestaat uit, het verwijderen van vuil, stof, en andere verontreinigingen van het oppervlak van de platen. Afhankelijk van de omgeving en de mate van vervuiling kunnen verschillende reinigingsmethoden worden toegepast, zoals borstelen, wassen met water en zeep, of chemische reiniging.

 

Maatregelen ter Voorkoming van Corrosie

Om corrosie van staal platen te voorkomen, zijn diverse maatregelen nodig. Dit houdt, in het aanbrengen van beschermende coatings, zoals verf, verzinking of andere corrosie werende behandelingen. Daarnaast is het belangrijk om de platen droog te houden en blootstelling aan vocht en agressieve chemicaliën te minimaliseren.

Richtlijnen voor Opslag

Bij het opslaan van staal platen is het belangrijk om enkele richtlijnen te volgen om schade en vervorming te voorkomen. Dit houdt in, het opslaan van de platen op een vlakke, droge ondergrond, het vermijden van direct contact met de grond, en het stapelen van de platen op een stabiele manier om te voorkomen dat ze omvallen of buigen.

Reparatie- en Restauratietechnieken

In geval van schade of vervorming aan staal platen kunnen verschillende reparatie- en restauratietechnieken worden toegepast om hun functionaliteit en uiterlijk te herstellen. Dit kan onder meer het rechtzetten van vervormingen, lassen van scheuren, en vervanging van beschadigde delen zijn. Het is belangrijk om deze technieken toe te passen met behulp van gekwalificeerd personeel en geschikte apparatuur om de stevigheid en betrouwbaarheid van de platen te waarborgen.

 

Duurzaamheid en Recyclebaarheid van Staal platen

Milieueffectbeoordeling

Voor de productie en het gebruik van staal platen is een grondige milieueffectbeoordeling essentieel. Hierbij wordt de ecologische impact van de productieprocessen, het gebruik van natuurlijke hulpbronnen en de uitstoot van verontreinigende stoffen geëvalueerd. Door middel van milieueffectbeoordelingen kunnen milieuvriendelijke praktijken worden geïdentificeerd en geïmplementeerd om de negatieve impact op het milieu te minimaliseren.

Recyclingprocessen

Staal platen zijn een van de meest gerecyclede materialen ter wereld. Recyclingprocessen voor staal platen bevat het verzamelen, sorteren, smelten en opnieuw vormen van gebruikte materialen tot nieuwe producten. Deze recyclingprocessen verminderen de vraag naar nieuwe grondstoffen, verminderen de hoeveelheid afval die naar stortplaatsen gaat, en verminderen de energie- en CO2-uitstoot die gepaard gaan met de productie van nieuw staal.

Duurzame Praktijken in de Staalplatenindustrie

In de staalplatenindustrie worden steeds meer duurzame praktijken toegepast om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van hernieuwbare energiebronnen, water- en energiebesparende technologieën, en het verminderen van afval en verontreinigende stoffen. Daarnaast worden certificerings- en accreditatieprogramma’s gebruikt om duurzaamheid in de gehele toeleveringsketen te bevorderen en te belonen.

Vergelijking met Andere Materialen

Staal platen vs. Aluminiumplaten

Staal platen en aluminiumplaten worden beide veel gebruikt in verschillende toepassingen, maar ze hebben verschillende eigenschappen en voordelen. Staal platen zijn over het algemeen sterker en duurzamer dan aluminiumplaten, waardoor ze geschikter zijn voor zwaardere belastingen en structurele toepassingen. Aan de andere kant zijn aluminiumplaten lichter van gewicht en hebben ze een betere corrosiebestendigheid, waardoor ze ideaal zijn voor projecten waar gewichtsbesparing en weerstand tegen corrosie belangrijk zijn.

Staal platen vs. Koolstofvezel

Staal platen en koolstofvezel hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Staal platen zijn over het algemeen sterker en duurzamer dan koolstofvezel, waardoor ze geschikter zijn voor toepassingen waar hoge sterkte en betrouwbaarheid vereist zijn. Aan de andere kant zijn koolstofvezelplaten lichter van gewicht en hebben ze een hogere stijfheid-gewichtsverhouding, waardoor ze ideaal zijn voor projecten waar gewichtsbesparing en hoge sterkte bij lage dichtheid belangrijk zijn.

Staal platen vs. Hout

Staal platen en hout hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen. Staal platen zijn over het algemeen sterker, duurzamer en brandbestendiger dan hout, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan toepassingen in de bouw, fabricage en constructie. Aan de andere kant is hout een natuurlijk materiaal dat gemakkelijker te bewerken en te repareren is, en het kan een warme en stijlvolle uitstraling bieden die niet kan worden gereproduceerd met staal platen.

Staal platen vs. Kunststofplaten

Staal platen en kunststofplaten hebben elk hun eigen unieke eigenschappen en mogelijkheden. Staal platen zijn over het algemeen sterker, duurzamer en hittebestendiger dan kunststofplaten, waardoor ze geschikt zijn voor projecten waar hoge sterkte en structurele integriteit vereist zijn. Aan de andere kant zijn kunststofplaten lichter van gewicht, corrosiebestendig en kunnen ze gemakkelijker worden gevormd en bewerkt dan staal platen, waardoor ze geschikt zijn voor een breed scala aan projecten in de bouw, fabricage en constructie.

 

Staal platen van Snelmetaal

Snelmetaal heeft een groot assortiment aan staal platen. Alle varianten van staal platen, zoals warmgewalst, koudgewalst, verzinkt en geperforeerd zijn in verschillende afmetingen beschikbaar en kunnen op maat worden gemaakt. Hieronder ons assortiment staal platen:

Staal platen

Neem contact met ons op

Staal platen

Staal geperforeerde plaat. Klaverblad perforatie.

Staal geperforeerde plaat. Honingraat perforatie

Staal platen bij Snel Metaal

Als je op zoek bent naar stalen platen, kun je kiezen uit verschillende soorten, zoals stalen traanplaten, geperforeerde platen, warmgewalste en koudgewalste stalen platen. Maar wat zijn de verschillen tussen deze soorten platen? Welke plaat is geschikt voor welke toepassing?  

Wat zijn staal platen? 

Stalen platen zijn platen die gemaakt zijn van staal. Staal is een legering van ijzer en koolstof en is een van de meest gebruikte metalen ter wereld. Stalen platen zijn verkrijgbaar in verschillende afmetingen en diktes en worden gebruikt in diverse industrieën, zoals de bouw, de scheepsbouw en de machinebouw. 

Warmgewalste stalen platen 

Warmgewalste stalen platen worden geproduceerd door staal te verhitten tot een temperatuur van meer dan 1000 graden Celsius en vervolgens tussen twee walsen door te voeren. Dit proces maakt de stalen plaat dunner en langer. Warmgewalste stalen platen hebben een ruwe, onregelmatige oppervlakte en zijn geschikt voor toepassingen waarbij een hoge mate van sterkte vereist is, zoals de constructie van gebouwen, bruggen en offshore-installaties. 

Voordelen en nadelen van warmgewalste staal platen

Voordelen: 

 • Hoge mate van sterkte 
 • Lage kosten 
 • Groot formaat beschikbaar 

Nadelen: 

 • Onregelmatig oppervlak 
 • Beperkte precisie 
 • Kan vervormen bij grote temperatuurschommelingen 

 

Koudgewalste staal platen

Koudgewalste stalen platen worden geproduceerd door warmgewalste stalen platen opnieuw te walsen bij kamertemperatuur. Dit proces maakt de stalen plaat dunner en gladder. Koudgewalste stalen platen hebben een glad oppervlak en zijn geschikt voor toepassingen waarbij een hoge mate van precisie vereist is, zoals de productie van auto-onderdelen en elektronica. 

Voordelen en nadelen van koudgewalste stalen platen 

Voordelen: 

 • Glad oppervlak 
 • Hoge precisie 
 • Kan worden bewerkt en gevormd zonder te breken 

Nadelen: 

 • Minder sterk dan warmgewalste stalen platen 
 • Hogere kosten dan warmgewalste stalen platen 
 • Beperkte beschikbaarheid van grote formaten 

Stalen traanplaten 

Stalen traanplaten zijn stalen platen met een patroon van verhoogde ruitvormige uitstulpingen, die bekend staan als tranen. Deze tranen zorgen voor extra grip en zijn daarom geschikt voor toepassingen waarbij slipweerstand belangrijk is, zoals traptreden, loopbruggen en opleggers. 

Voordelen en nadelen van stalen traanplaten 

Voordelen: 

 • Extra grip door het patroon van tranen 
 • Hoge mate van sterkte 
 • Lage onderhoudskosten 

Nadelen: 

 • Relatief zwaar 
 • Minder geschikt voor toepassingen waarbij een glad oppervlak vereist is 
 • Kan vervormen bij grote temperatuurschommelingen 

Stalen geperforeerde platen 

Stalen geperforeerde platen zijn stalen platen met een patroon van kleine gaten, die worden gemaakt met behulp van een stempel. Deze gaten kunnen verschillende vormen en maten hebben en worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals ventilatieopeningen, filters en afschermingen. 

Voordelen en nadelen van stalen geperforeerde platen 

Voordelen: 

 • Hoge mate van precisie 
 • Verschillende vormen en maten van gaten mogelijk 
 • Goede luchtdoorlatendheid 

Nadelen: 

 • Minder sterk dan ongeperforeerde stalen platen 
 • Hogere kosten dan ongeperforeerde stalen platen 
 • Beperkte beschikbaarheid van grote formaten 

Toepassingen van stalen platen 

Stalen platen worden gebruikt in diverse industrieën, waaronder: 

 • Bouw: voor constructies van gebouwen, bruggen en andere infrastructurele projecten. 
 • Scheepsbouw: voor de constructie van schepen en offshore-installaties. 
 • Machinebouw: voor de productie van machines en apparatuur. 
 • Auto-industrie: voor de productie van auto-onderdelen. 
 • Elektronica: voor de productie van elektronische apparatuur. 

 

Onderhoud van staal platen

Stalen platen vereisen regelmatig onderhoud om roestvorming te voorkomen en de levensduur te verlengen. Het onderhoud van stalen platen bestaat uit de volgende stappen: 

 • Reiniging: maak de stalen plaat schoon met water en eventueel een mild reinigingsmiddel. 
 • Drogen: droog de stalen plaat af met een doek om te voorkomen dat er water op blijft staan. 
 • Bescherming: breng een beschermende laag aan op de stalen plaat om roestvorming te voorkomen. 

Conclusie 

Stalen platen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en worden gebruikt in diverse industrieën. Het is belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van de verschillende soorten stalen platen bij het kiezen van de juiste plaat voor de juiste toepassing. Warmgewalste stalen platen zijn geschikt voor toepassingen waarbij een hoge mate van sterkte vereist is, terwijl koudgewalste stalen platen geschikt zijn voor toepassingen waarbij een hoge mate van precisie vereist is. Stalen traanplaten zijn geschikt voor toepassingen waarbij extra grip belangrijk is, terwijl stalen geperforeerde platen geschikt zijn voor toepassingen waarbij luchtdoorlatendheid belangrijk is. Het onderhoud van stalen platen is essentieel om de levensduur te verlengen en roestvorming te voorkomen. 

Bekijk meer informatie over ons Staal

Staal platen

Veel gestelde vragen over Messing platen

Stalen platen zijn platte platen die zijn gemaakt van staal. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen en worden gebruikt voor verschillende toepassingen, waaronder constructies, machinebouw, en meer.

Er zijn verschillende soorten stalen platen, waaronder warmgewalste platen, koudgewalste platen, verzinkte platen en roestvrijstalen platen. Warmgewalste platen worden gemaakt door middel van het verhitten van staal en het walsen tot de gewenste dikte. Koudgewalste platen worden gemaakt door het walsen van staal bij kamertemperatuur. Verzinkte platen zijn voorzien van een zinklaag om ze te beschermen tegen corrosie. Roestvrijstalen platen zijn gemaakt van roestvrij staal en hebben een hoge weerstand tegen corrosie.

Stalen platen kunnen voor verschillende toepassingen worden gebruikt, zoals constructies, machinebouw, scheepsbouw en nog veel meer. Voorbeelden van toepassingen zijn vloerplaten, dakbedekking, tankbouw, en nog veel meer.

Stalen platen worden geproduceerd door middel van verschillende productiemethoden, waaronder warmwalsen, koudwalsen en meer. Warmgewalste platen worden gemaakt door het verhitten van staal en het walsen tot de gewenste dikte. Koudgewalste platen worden gemaakt door het walsen van staal bij kamertemperatuur. Na het produceren van de platen worden deze vaak nog bewerkt door middel van snijden, boren, lassen of buigen.

Stalen platen kunnen worden onderhouden door ze regelmatig schoon te maken en te inspecteren op beschadigingen en corrosie. Het is ook belangrijk om de platen te beschermen tegen corrosie door middel van coatings en het vermijden van contact met agressieve stoffen. Bij beschadigingen is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te repareren om verdere schade te voorkomen.

Meer informatie zie: Link

staal kopen

Snel Metaal heeft een uitgebreid assortiment staal. Wij hebben een grote voorraad staal profielen, strips, buizen platen en gaas. Wij verkopen verschillende kwaliteiten staal. Bekijk onze voorraad en bestel snel uw metaal bij Snel Metaal.

PARTICULIER EN ZAKELIJK

Snel Metaal levert alle metalen aan zowel particulier en zakelijk! Voor Belgische klanten is er een mogelijkheid om met een geldig BTW nummer de BTW op de bestelling te laten verleggen.

Spoedlevering

Heeft u met spoed materiaal nodig? Dan kunt  u bij Snel Metaal ook een spoedbestelling plaatsen. De kosten voor een spoed bestelling zijn €9,95 bovenop de normale verzendkosten van uw bestelling.